Tai Chi Chuan = Taijiquan


Tai Chi Chuan = Taijiquan is een eeuwenoude bewegingskunst die men kan beoefenen, ter bevordering van de gezondheid, als meditatie en als gevechtskunst.

de Stijl

De stijl die beoefend wordt is de korte yang vorm van Cheng Man Ching zoals verder verfijnd door Cheng Man Chings topstudent Master Huang.

de Vorm

De ‘vorm’ waarin men Tai Chi beoefent bestaat uit een serie bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan. Deze vorm wordt in eerste instantie langzaam, ontspannen en geconcentreerd doorlopen. Binnen de Tai Chi kennen we diverse stijlen die uiterlijk kunnen verschillen maar die principieel niet van elkaar afwijken. Een aantal van deze principes zijn: ontspanning, een goede lichaamsopbouw vanaf de voeten tot en met de kruin, bewegen vanuit het midden en het yin-yang concept. Door het steeds opnieuw doorlopen van de vorm en door partneroefeningen zal de essentie van deze principes steeds duidelijker worden en zich verder verdiepen.

Pushing hands

Tai Chi Chuan is van oorsprong een martiale kunst (gevechts kunst) die behoort tot de interne stijlen. Dit houdt in dat het niet gericht is op uiterlijke kracht maar op innerlijk bewustzijn. Binnen de pushing hands kan men oefenen of men op basis van de grondbeginselen van Tai Chi de partner uit het evenwicht kan brengen zonder zelf daarbij de balans te verliezen. Het uit evenwicht brengen van de tegenstander gebeurt niet op basis van kracht maar door te voelen hoe deze op zijn voeten staat en gebruik te maken van zijn reactiepatronen.

Levenshouding

Tai Chi Chuan is meer dan een bewegingskunt, het vertegenwoordigt een levenshouding, waarbij men bij de beoefening hiervan krachtiger in het leven leert te staan, zonder ongevoelig te worden voor zijn omgeving. Het is dan ook een uitstekend medicijn tegen stress, het vergroot de zelfkennis en biedt de mogelijkheid om via het lichaam op een soepele, speelse wijze te leren omgaan met conflicten.