Docent

Ellen Schoemaker

Ik ben in 1951 geboren in Canada  en verhuisde op jeugdige leeftijd naar Nederland. Ik startte mijn beroepsleven als verpleegkundige. Hierna bestudeerde ik diverse vormen van alternatieve geneeskunde. In 1994 studeerde ik af als haptotherapeut. Haptotherapie gebruikt aanraking en bewustzijn om tot een dieper begrip te komen van jezelf en je plaats in het leven en heeft een grote verwantschap met taiji.

Mijn taiji cariere begon in 1986, na me een paar jaar verdiept te hebben in yoga. Hierin vond ik niet die dimensie in het leven, waar ik naar op zoek was. Vanaf 1988 viel ik incidenteel in voor mijn toenmalige leraar Epi van der Pol. Hiermee was het eerste zaadje gezaaid voor mijn eigen school die in 1990 werd opgericht.

De naam van de school, “Quinttesence” geeft uitdrukking aan dat gene wat ik in de taiji zoek, de verbinding tussen het lichamelijke, geestelijke en het spirituele.

Ik zie taiji als een gevechts sport, maar het eerste gevecht is om tot meer zelfkennis te komen en wat je van binnen beweegt. Hierdoor kom je ook op den duur tot een beter besef van wat in een ander leeft. Dit wordt ook in de taiji klassieken zo beschreven. Na 7 jaar van taiji beoefening kwam het besef dat ik taiji deed om af te leren om te vechten. Hierbij kwam ik tot de conclusie dat een goed gevecht betekent dat je moet overgeven aan de ander. Er wordt niet bedoeld dat je je laat slachtofferen maar dat doordat je mee geeft/ontspant als er een kracht (fysiek, mentaal of emotioneel), op je af komt je niet uit evenwicht gaat.

Bart Portret Ellen_049 gew 001Mijn uiteindelijke doel is dat het verstaan van mijzelf en de ander zo diep is dat er geen conflict meer kan ontstaan. Het fijne is dat er geen diepe psychologische analyses voor nodig zijn. Door een serieuze beoefening van deze sport komt het resultaat op den duur vanzelf.

Van 1990 tot 2003  en van 2014 tot heden was en ben ik wederom bestuurslid van de Stichting Taijiquan Nederland. Ik ben sinds 2003 erelid  van de STN en heb de prijs van verdienste ontvangen van de Federatie Oosterse gevechtssporten een onderdeel ven het NOC/NSF. Via mijn werk als secretaris bij de Stichting Taijiquan Nederland heb ik de mogelijkheid gehad om workshops te volgen bij vele gerenomeerde taiji leraren.

img005In 1992 ontmoette ik PatrickKelly, die tot op heden mijn leraar is. Mijn keuze voor Patrick als leraar is gebaseerd op zijn diepe begrip van taiji en het feit dat hij alle aspecten van taiji doceert fysiek, mentaal en spiritueel

Sinds 1 januari 2006 ben ik “senior instructor” in het systeem van Patrick Kelly. Om “senior instructor” te worden is de vereiste dat je minimaal 20 jaar ervaring hebt in taiji, en je 10 jaar intensief bij Patrick hebt getraind.

(Zie ook http://www.patrickkellytaiji.com)